“Vi har märkt en ökad medvetenhet om hur man bäst hanterar hotfulla situationer.”
Vi på Tesus hade en pratstund med Emelie Eriksson, HR-partner på HSB Stockholm, om hur de rustar sin organisation mot hot och våld med hjälp av Tesus digitala utbildning.
Varför valde ni Tesus digitala utbildning om hot och våld inom bostadsbolag?
Alex Tilly hade hållit workshops för våra förvaltare, och vi såg stort värde i det. Vi var mycket nöjda och ville bredda kompetensen till fler medarbetare, så att vi kan göra kunskapen från Alex workshops tillgänglig för alla utsatta roller. Vi har sett att utsattheten har ökat i vår bransch och incidenter sker mer frekvent. Våra medarbetare behöver känna sig rustade och ha en grund att stå på – senaste tiden även när det gäller oro relaterad till sprängningar i trapphus, obehöriga som rör sig i våra fastigheter, samt att vi kan hitta vapen och droger.
Varför valde ni att anpassa utbildningen till just er organisation?
Genom att anpassa Tesus befintliga material för fastighets- och bostadsbolag ville vi skapa en ännu större igenkänning med situationer och exempel som är specifika för vår bransch. Målet var att göra utbildningen mer relevant och relaterad till vår vardag, vilket gör att medarbetarna lättare kan relatera till innehållet.
Hur använder ni utbildningen?
Vid lansering var utbildningen obligatorisk för vissa grupper som kund- och medlemsservice, förvaltare och fastighetsskötare. Den ingår även i vårt introduktionsprogram för nya medarbetare så att alla som kan beröras får möjlighet att genomföra den. Vi påminner även varje år om utbildningen. Just nu har vi till exempel "Arbetsmiljöveckor" med extra fokus på hot och våld, där vi först genomför utbildningen och sedan följer upp med workshops ledda av Alex kollega Erik Jönsson. Vi ser ett stort värde i att diskutera och arbeta med verkliga exempel för att säkerställa att kunskapen blir praktiskt användbar. Därför är det bra att utbildningen kan genomföras både individuellt och i grupp, där vi gemensamt tar oss an olika frågor.
Vilken respons får utbildningen?
Responsen har varit mycket positiv. Medarbetarna känner igen sig i situationerna och tycker att utbildningen är relevant och lättillgänglig. Vi har inte fått någon kritik alls – den enda utmaningen har varit att hitta tid för utbildningen. Eftersom den är relativt kort och lätt att genomföra används den ändå flitigt. Det är också viktigt för oss att få igång en dialog kopplat till innehållet, därför skickar vi ut diskussionsfrågor för att engagera medarbetarna i samband med kursen.
Kan ni se några effekter av utbildningen?
Vi har märkt en ökad medvetenhet om hur man bäst hanterar hotfulla situationer. Till exempel har medarbetarna blivit bättre på att förstå att det ibland är klokare att backa undan från en spänd situation istället för att försöka hantera allt på egen hand. Jag hör också att många blivit bättre på att förstå andras perspektiv i konfliktsituationer och hur olika personer kan uppfatta en situation på olika sätt. Den här insikten hjälper oss att förstå vilken roll vi själva har i att lugna ner svåra situationer och göra dem mer hanterbara.