Vad innebär Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för arbetet mot hot och våld?
Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2023:2, "Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar", trädde i kraft den 1 januari 2025 och ersatte den tidigare föreskriften AFS 1993:2.
Här är några av de viktigaste förändringarna kopplat till våld och hot om våld:
Tydligare definitioner
AFS 2023:2 ger mer precisa definitioner av vad som avses med våld och hot om våld, vilket underlättar för arbetsgivare att identifiera och hantera sådana risker. Kapitel 5 “Våld och hot om våld” säger bl.a. att bestämmelserna gäller all verksamhet där det kan finnas risk för våld, eller hot om våld, oavsett hur hoten förmedlas och att det även gäller hot som förmedlas via internet eller telefon.
Riskbedömning
Det ställs nu högre krav på att arbetsgivare genomför systematiska riskbedömningar för att identifiera situationer där våld eller hot kan förekomma, 5 kapitlet 7 §:
“Vad som är en påtaglig risk för våld eller hot om våld får arbetsgivaren bedöma i varje enskilt fall, i en riskbedömning med en helhetssyn på den aktuella situationen.
Det behöver inte finnas ett direkt uttalat hot för att risken ska bedömas som påtaglig. Det är tillräckligt att det finns något som indikerar, enskilt eller tillsammans med andra omständigheter, att det finns en påtaglig risk och inte bara en teoretisk risk, för att arbetstagaren kan utsättas för våld eller hot om våld. Exempel på saker att ha med i bedömningen är
1. om någon har uppfattat hot – uttalade eller inlindade,
2. statistik om till exempel vissa arbeten eller tider på dygnet där våld förekommit,
3. erfarenheter av liknande situationer, eller tidigare kontakter med personer man ska träffa, där det förekommit våld, eller hot om våld,
4. de fysiska förutsättningarna på och nära arbetsplatsen, och
5. vilken kunskap och kompetens arbetstagaren har om liknande situationer.”
Förebyggande åtgärder
AFS 2023:2 betonar vikten av att införa förebyggande åtgärder, såsom utbildning av personal, utformning av arbetsplatser för att minska risker och etablering av rutiner för att hantera hotfulla situationer.
Ensamarbete
Det finns skärpta bestämmelser kring ensamarbete i miljöer där det finns risk för våld eller hot, inklusive krav på tekniska lösningar för att öka säkerheten.
Uppföljning och stöd
Efter en incident kräver AFS 2023:2 att arbetsgivaren erbjuder stöd till drabbade medarbetare och följer upp händelsen för att förhindra framtida incidenter.
Dokumentation
Det ställs nu krav på att dokumentera både riskbedömningar och de åtgärder som vidtas för att hantera risker kopplade till våld och hot om våld.
Är ni redo för de skärpta kraven?
De nya reglerna innebär att arbetsgivaren har ett utökat ansvar för att förebygga och hantera hot och våld på arbetsplatsen, vilket stärker kravet på att garantera en trygg arbetsmiljö för alla anställda.