Därför ska vi titta noga på det som aldrig hände

Erik Jönsson, före detta polis och säkerhetsexpert, och Alexander Tilly, leg. psykolog på Tesus.

Erik Jönsson är före detta polis och en av Tesus experter på konflikthantering och förebyggande arbete mot hot och våld. Erik har funderat på hur lätt det är att vi berömmer personer som är modiga och duktiga på att gå in och hantera hotfulla situationer, samtidigt som vi ofta helt missar att lyfta situationer med hot och våld som helt kunde avstyras tack vare att man varit väl förberedd.

Erik, varför ska vi titta noga på det som aldrig hände?

Om man skicklig på att hantera någon som är upprörd kan man få mycket beröm, och det är man såklart väl värd: ”Tur att vi har dig som är stark, modig och vågar stå upp för det som är rätt”. Det är ganska enkelt att berömma den tydliga effekten av att man har hanterat något som har varit svårt eller jobbigt.

Men om man däremot är skicklig på att läsa av personer, följer rutiner, har rätt utrustning, är påläst, tar med sig en kollega och ringer efter hjälp eller backar om det känns som att man är ute på lite tunn is – då brukar effekten inte vara att det blir bättre utan snarare att det inte händer någonting. Allt gick ju bra. Den delen är väldigt svår att få syn på! Jag märker ofta att man blandar ihop att det har gått bra med att ingen har gjort något. Det är svårt att berömma den icke-effekt som det förebyggande eller undvikande arbetet ofta leder till.

Det kan ju i sin tur också leda till att det man egentligen berömmer är att folk är skickliga på att hantera problem. I värsta fall kan det till och med vara så att man faktiskt berömmer någon som är ouppmärksam, som hoppar över rutiner, som inte pratar ihop sig, som inte backar i tid och att det är det som faktiskt leder till att konflikter uppstår.

Det där med att sätta det förebyggande och undvikande arbetet på agendan och göra det mer attraktivt är en stor utmaning. Men det är jätteviktigt att försöka belysa det på olika sätt och få människor att se vinsten av det!

Föregående
Föregående

Vad innebär Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för arbetet mot hot och våld?

Nästa
Nästa

Tryggare arbetsplats – räcker larm, lås och ökade resurser?