“En generell utbildning som alla har tillgång till fungerar lite som en airbag och dämpar oron när det blåser upp till storm.”

Örebro Riksgymnasium ville ha hjälp att ta fram en anpassad utbildning om att förebygga konflikter, hot och våld. Målet med utbildningen var att skapa en tryggare arbetsmiljö för gymnasiets boendestödjare. Vi har pratat med Karin Hallin, boendechef på den anpassade gymnasieskolan, och Stefan Furth, planerare, som delar med sig av hur utmaningarna såg ut då och hur det ser ut idag.

Vad gjorde att ni ville utbilda era medarbetare i att förebygga hot och våld?

Stefan: Vi fick signaler från medarbetare att man upplevde otrygghet i arbetet. Vi hade haft en period med en viss omsättning på personal och en del svåra situationer ute på boendena. Våra boendestödjare jobbar kvällar och nätter och med många ungdomar i egna lägenheter uppstår ibland konflikter. Det kunde även uppstå sociala problem med olämpliga personer som inte tillhörde boendet, vilket skapade situationer som upplevdes som obehagliga och hotfulla. 

Karin: På den anpassade gymnasieskolan upplevde vi inte samma problem. Vi hade sedan tidigare jobbat mycket med att vara trygg i sin yrkesroll. Hittar man den tryggheten känner man också en större säkerhet. Men när vi kom i kontakt med Tesus utbildningar kände vi att även boendestödjare på den anpassade gymnasieskolan skulle ha fördel av att gå en sådan utbildning.

Vilka utmaningar ville ni lösa med hjälp av utbildningen?

Stefan: Så som vi jobbar är det väldigt svårt att få loss gemensam tid för en fysisk utbildningsinsats. Dessutom riskerar man att medarbetare som är sjuka eller på semester missar utbildningstillfället. Att medarbetarna kan göra utbildningen när det passar dem är helt avgörande för att det ska fungera. Därför var en digital utbildning ett enkelt val!

Karin: Det är väldigt bra att utbildningen är uppdelad i olika delar så att medarbetarna kan göra en del i taget när de har tid över. Jag upplever också att vår verksamhet är ganska digital. Man är van vid att koppla upp sig och använda digitala verktyg. På så sätt passar utbildningen bra för vår verksamhet. 

Att man kan titta flera gånger och styra hastigheten själv upplever vi också som en stor fördel. Den som redan har mycket förkunskap går kanske igenom utbildningen lite snabbare, och den med mindre förkunskaper kanske tar lite mer tid på sig.

Förutom att det skulle vara smidigt och flexibelt ville vi också nå ut till alla medarbetare med samma kunskap för att kunna utveckla gemensamma verktyg och arbetssätt.

Hur använder ni utbildningen?

Karin: Alla nya medarbetare får tillgång till utbildningen och övriga medarbetare repeterar vissa avsnitt vid behov. Vi har även planerat in tillfällen där vi har fördjupat oss i något av utbildningens avsnitt tillsammans i arbetslagen, till exempel tittat på en av filmerna eller diskuterat ett par av reflektionsfrågorna. Det har varit bra tillfällen för oss att repetera tillsammans och skapa en koppling till hur det ser ut i just vår verksamhet.

Stefan: Vi har bokat in tillfällen när det hänt något – när vi har haft ett case att diskutera. Och så har vi kunnat använda det vi lärt oss i utbildningen för att analysera och dra lärdom av situationen.

Vilka effekter bedömer ni att utbildningsinsatsen ger? 

Karin: Vi har fått fin respons på utbildningen från båda boendestödjare och arbetsledare. Vi upplever att utbildningen bidrar till en stabilitet i vårt arbete och att vi alla har fått en gemensam kunskapsbas och gemensamma verktyg att utgå ifrån.  

Stefan: Situationen hos oss är lugnare idag. Vi vet inte säkert vad det beror på, men jag skulle tro att det är en kombination av omständigheter och effekter av utbildningsinsatsen. 

Tidigare hade vi en del oro bland medarbetarna. Man oroade sig över att eleverna skulle fara illa eller att man själv skulle hamna i svåra situationer. Medarbetare efterfrågade larmsystem och kurser i självförsvar. 

Idag upplever vi en ökad trygghet i personalgruppen. Det är också något de själva säger. Med mer kunskap och verktyg om hur man kan påverka sin egen situation kommer också en känsla av kontroll.

Vilka kunskaper om hot och våld hade medarbetarna innan utbildningsinsatsen?

Karin: Det varierade ganska mycket. Kommunikationsförmåga och lågaffektivt bemötande jobbar vi med i personalgruppen på olika sätt. Är man trygg i sin yrkesroll hanterar man svåra situationer bättre.

Vilka utbildningsbehov ser ni framöver kopplat till hot, våld och otillåten påverkan? 

Stefan: Det är lite svårt att säga säkert. När vi klev in fanns en viss oro efter en period av svåra situationer och omständigheter. Fram till idag har situationen stabiliserats på den fronten och verksamheten och personalen är tryggare generellt. Nästan alla har genomgått utbildningen och organisationen har utvecklats mot ett närmare stöd och samarbete.

Karin: I nuläget handlar det i stor utsträckning om att fortsätta stabilisera, komplettera med annan typ av trygghet (metoder, rutiner, förväntningar) samt förtydliga trygghetsarbetet mot elever/vårdnadshavare.

Stefan: Känslan med den här typen av erfarenhet/kompetens är att efterfrågan bubblar upp ganska plötsligt – vid kriser. En generell utbildning som alla har tillgång till fungerar lite som en airbag och dämpar oron när det blåser upp till storm.

Föregående
Föregående

“Vi hoppas att utbildningen ska öppna upp för dialog i frågor som kan upplevas som obekväma.”

Nästa
Nästa

“Vi ville kunna nå alla förvaltningens 2500 medarbetare“