“Vi ville kunna nå alla förvaltningens 2500 medarbetare“

Tesus fick en pratstund med HR-konsulterna Christine Sellbjer och Eva Hofvenstam och säkerhetssamordnare Nicole Thunholm, vid Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad. Förvaltningen är nu inne på andra året med Tesus digitala utbildning om att förebygga hot och våld inom socialtjänsten och respons och utvärderingar visar att den har uppskattats.

Vad gjorde att ni ville utbilda era medarbetare i att förebygga hot och våld?

En trygg och säker arbetsmiljö, ett hållbart arbetsliv och en god kompetensförsörjning är prioriterade områden inom förvaltningen. Genom utbildningen önskade vi stärka våra medarbetare i deras uppdrag gentemot malmöbon och det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Hot och/eller hot om våld samt otillåten påverkan är en av de största arbetsmiljöriskerna inom vår förvaltning.

Varför valde ni en digital utbildning om hot och våld?

Tillgängligheten! Vi ville kunna nå alla förvaltningens 2500 medarbetare. Det är ofta svårt att hitta utrymme för lärarledda träffar. Med digital utbildning skapas en möjlighet att jobba systematiskt, repetera, jämföra före och efter utbildning och den kan genomföras individuellt. Det underlättar även när nya medarbetare tillkommer.

Vilka fördelar tycker ni digital respektive lärarledd utbildning har?

Att utbilda fysiskt ger förutsättningar för att anpassa innehållet, dialogen och fördjupa olika resonemang kring verkliga case och unika händelser. Med 1500 deltagare år 1 och lika många år 2 bedömde vi att en digital form skapade bäst förutsättningar för chefen och medarbetarna att genomföra utbildningen.

Att vi valde det digitala formatet beror även på syftet med utbildningen. Vi ville skapa en gemensam bas som vi sedan kan bygga vidare på. Tesus utbildning kan deltagaren genomföra enskilt, anpassa efter egen takt och gå tillbaka och titta i efterhand. Vi kan också jobba långsiktigt med återkommande dialog på arbetsplatsen.

Vilka kunskaper om hot och våld hade medarbetarna innan denna utbildningsinsats?

Det varierar stort. En del av våra medarbetare är nyutexaminerade från socialhögskolan och andra har jobbat länge i kvalificerat social arbete. Samtliga får utbildning i MI och delar av organisationen går kurser i LAB. Tesus utbildning var ett bra komplement till befintlig kompetensutveckling med fokus på hur vi kan förebygga hot och våld.

Vilka effekter bedömer ni att utbildningsinsatsen ger?

Responsen och utvärderingar visar att den har uppskattats. En del chefer som haft utbildningen under 2023 har velat fortsätta 2024. Utvärderingen visar också att många haft glädje och användning av den. Det är lite tidigt att med säkerhet säga vilka konkreta effekter kopplat till tillbud och arbetsskador det gett. Ökad kunskap om risker kan öka medvetenheten om att man faktiskt blir utsatt för påverkansförsök.

Hur gjorde ni för att få alla medarbetare att genomföra utbildningen?

Vi hade uppstartsmöte med chefer tillsammans med Tesus, lät alla chefer få tillgång till utbildningen och därefter gjorde vi utbildningen tillgänglig för medarbetarna. Cheferna fick själva bestämma hur de ville planera genomförandet. Uppföljning av genomförandet kunde följas via Tesus. 2023 riktades utbildningen till ett antal prioriterade grupper, som till exempel de medarbetare som arbetar med myndighetsutövning och receptionister. 2024 erbjuds alla medarbetare oavsett uppdrag utbildningen.

Varför valde ni Tesus som samarbetspartner?

Vi gjorde en behovsanalys och därefter genomfördes en upphandling. I upphandlingsprocessen tog vi också referenser från andra kommuner.

Vilka utbildningsbehov ser ni framöver kopplat till hot, våld och otillåten påverkan?

Vi ser ett behov av att fortsätta stärka framförallt våra nya medarbetare på området. Arbetet med trygg och säker arbetsplats är prioriterat även framöver på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Föregående
Föregående

“En generell utbildning som alla har tillgång till fungerar lite som en airbag och dämpar oron när det blåser upp till storm.”

Nästa
Nästa

“Vi har blivit duktiga på att kunna läsa en situation, förstå kontexten –  och inte bara fokusera på den egna åtgärden”